Ψηφιακή Διακίνηση και Ρόλοι
Σκοπός: Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι ρόλοι της ψηφιακής διακίνησης στο Pegasus Web App.
Με βάση τις αποφάσεις Α.1122/2024 και Α.1123/2024 καθορίζεται το πλαίσιο της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σε μία ψηφιακή διακίνηση μπορούν να συμμετέχουν πολλαπλές οντότητες. Πέραν των δύο βασικών οντοτήτων —του εκδότη και του λήπτη του παραστατικού— το παραστατικό μπορεί να συσχετίζεται και με άλλα ΑΦΜ, των οποίων ο ρόλος προσδιορίζεται κατά περίπτωση (π.χ. μεταφορέας στη διακίνηση).
Με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην ΑΑΔΕ σχετικά με τις υποχρεώσεις των οντοτήτων που εμπλέκονται στην ψηφιακή διακίνηση, εκδόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος Ε 2030/2025 (https://www.aade.gr/sites/default/files/2025-06/e_2030_2025_0.pdf).
Στο Pegasus Web App μποροείτε να ορίσετεε τον ρόλο που αναλαμβάνει στην ψηφιακή διακίνηση:
- ο πελάτης του παραστατικού,
- ο αποστολέας του παραστατικού και
- ο παραλήπτης του παραστατικού
Παραδείγματα εφαρμογής συγκεκριμένων περιπτώσεων της εγκυκλίου στο Pegasus Web App:
Περίπτωση 2 της Εγκυκλίου
Η οντότητα Α που έχει στην κυριότητα της τα αποθέματα, διακινεί από δικές της εγκαταστάσεις με μεταφορικά μέσα της οντότητας Β και παραδίδει στην οντότητα Γ (πελάτης).
Έστω ότι εκδίδετε ένα παραστατικό πελάτη για την περίπτωση αυτή π.χ. ένα Τιμολόγιο - Δελτίο Αποστολής.
- Η οντότητα Α για το myDATA είναι ο issuer (εκδότης). Για το Pegasus Web App, είναι ο κάτοχος του Pegasus Web App.
- Η οντότητα Γ για το myDATA είναι ο counterpart (λήπτης). Για το Pegasus Web App είναι ο πελάτης του παραστατικού.
- Η οντότητα Β για το myDATA είναι η otherCorrelatedEntity (Λοιπά Συσχετιζόμενα ΑΦΜ) με κατηγορία Οντότητας "Μεταφορέας". Για το Pegasus Web App είναι ο συναλλασσόμενος που ορίζεται μέσα στον τρόπο μεταφοράς.
Προσοχή, είναι υποχρεωτικό να είναι ορισμένο το ΑΦΜ για όλες τις οντότητες.
Σημείωση: Αν δεν ορίσετε τον μεταφορέα κατά την έκδοση, ο πρώτος οδηγός/μεταφορέας που σκανάρει το QR Code κατά την παραλαβή των αγαθών ορίζεται ως ο υπεύθυνος μεταφορέας για το συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής.
Περίπτωση 7 της Εγκυκλίου
Η οντότητα Α είναι παραγγελιοδόχος, διακινεί από δικές της εγκαταστάσεις με ίδια μεταφορικά μέσα και η οντότητα Β (πελάτης) της ζητά τα αποθέματα να παραδοθούν απευθείας στην οντότητα Γ (πελάτης της οντότητας Β) [τριγωνική συναλλαγή].
Έστω ότι εκδίδετε ένα παραστατικό πελάτη για την περίπτωση αυτή π.χ. ένα Δελτίο Αποστολής.
- Η οντότητα Α για το myDATA είναι ο issuer (εκδότης). Για το Pegasus Web App, είναι ο κάτοχος του Pegasus Web App.
- H οντότητα Β (πελάτης) είναι η otherCorrelatedEntity με Κατηγορία Οντότητας "5 | Αποστολέας (Πωλητής)". Για το Pegasus Web App, είναι ο πελάτης του παραστατικού.
- Η οντότητα Γ για το myDATA είναι ο counterpart (λήπτης). Για το Για το Pegasus Web App είναι ο παραλήπτης του παραστατικού.
Προσοχή, είναι υποχρεωτικό να είναι ορισμένο το ΑΦΜ για όλες τις οντότητες.
Για την περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να ορίσετε τον ρόλο του πελάτη και του παραλήπτη του παραστατικού από τον ορισμό του παραστατικού:
- Ρόλος πελάτη: 5 | Αποστολέας (Πωλητής)
- Ρόλος παραλήπτη: PEG-CP | Λήπτης myDATA